fbpx

5+1 NAJČASTEJŠÍCH MÝTOV O FYZIOTERAPII 

Mýtom sa pravdepodobne nevyhneme v žiadnej oblasti nášho života. Časť z nich predstavuje len neškodné polopravdy, ktoré sa kumulujú v priebehu generácií. Každý pridá časť svojich pocitov a domnienok. Ani netušíme ako a odrazu ich veľká časť populácie považuje za všeobecne platnú pravdu. Mnohé z týchto mýtov a poloprávd však môžu ohroziť vaše zdravie. Preto sme sa dnes zamerali na 5 najčastejších mýtov, s ktorými sa môžete stretnúť v oblasti fyzioterapie. Pridávame i jeden bonus, ktorý vás rozhodne zaujme. Poďme sa do toho spoločne pustiť. 

1. Mýtus: Stuhnutý chrbát je potrebné ponaťahovať 
“Sú to len stuhnuté svaly. Riadne sa natiahni a hneď to zmizne.” Ani nevieme spočítať, koľkokrát sme túto vetu už počuli. Sedavý životný štýl priniesol množstvo problémov a jedným z nich je i bolesť chrbta. Pravdou je, že strečing a masáž váš problém s bolesťou chrbta nevyrieši, pretože za tú sú zodpovedné viaceré faktory. Samotné stiahnutie svalov má niekoľko príčin – celková slabosť, stuhnutie svalov aj slabosť niektorých svalových skupín. S bolesťou chrbta vám môže pomôcť len celková a správna diagnostika. 

2. Mýtus: Je potrebné to len puknúť a napraviť 
Vo filmoch často vidíme, že bolesť sa dá odstrániť niekoľkými jednoduchými pohybmi, ktoré sprevádza efektné puknutie. V skutočnosti to však také jednoduché nie je. Manipulácia s kĺbmi (chiropraxia) je mimoriadne vyhľadávaná, pretože sľubuje rýchlu úľavu. Jedná sa však o krátkodobú úľavu, ktorá sa môže stať návykovou. Vždy by mala byť súčasťou komplexnej terapie, ktorá je vykonávaná pod dohľadom školeného odborníka a v ktorej je prepojená na vyšetrenie, manuálne uvoľnenie svalov a cvičenie. Svoje zdravie by ste nemali dávať do rúk každému bez odpovedajúceho vzdelania. 

3. Mýtus: Masáž vyrieši problémy s chrbtom 
Masáž je ideálnou formou relaxácie, ktorá dokonca posilňuje imunitný systém. Môže sa stať jednou z foriem vašej terapie, ale nemali by ste sa spoliehať len na ňu. Pravý profesionál vie, ako zaradiť masáž do vašej terapie tak, aby maximalizoval jej dosah. Rozhodne však nestavia len na benefitoch jedného typu. Špecifickou skupino sú tehotné ženy, kde je masáž špeciálne upravená, tak aby nebola rizikom ale príjemným relaxom.

4. Mýtus: Vyskočenú platničku je možné jednoducho nahodiť 
Verte nám, každý z nás by si prial, aby bol život taký jednoduchý. Vyskočenú platničku rozhodne nemôžete nahodiť tak, ako je to prezentované. Anatómia platničky predstavuje spojenie väzivového obalu s jadrom, ktoré má gélovú konzistenciu. Jej vyskočenie môžeme prirovnať k roztrhnutej alebo vydutej pneumatike. Už pri prvom pohľade na pneumatiku pochopíte, že ju len tak jednoducho neopravíte – a s platničkou je situácia rovnaká. Jednoducho ju nemôžete len tak vrátiť na miesto. Často je bolesť spôsobená funkčnou poruchou v podobe spôsobu fungovanie svalov a kĺbov. Ideálne je vyhľadať odborníka, ktorý príčinu problémov presne identifikuje a navrhne vám vhodné riešenie. 

5. Mýtus: Ak vás to bolí, rozhodne s tým necvičte a nehýbte 
Oddych je často mimoriadne nápomocný. Ale zvykli sme si spoliehať sa naň vo všetkých situáciách. Dokonca sme v mnohých smeroch diagnostikovali i tehotenstvo ako chorobu, pri ktorej sa nesmie nič robiť. Pravdou je, že správny pohyb vám pomôže nielen s bolesťou pracovať a postupne ju odstraňovať, ale dokonca jej i predchádzať. Spoľahnite sa na odborníka, ktorý vám ukáže, ako sa správne hýbať.

+1 Mýtus: Pukanie prstov ničí kĺby 
Pokojné vody tohto mýtu rozbúrila štúdia z Kalifornie, počas ktorej bolo porovnávané, v akom stave sú kĺby u jedincov pukajúcich si kĺby len na jednej ruke. Zaujímavé bolo, že nebol objavený žiadny výrazný rozdiel medzi kĺbmi na oboch rukách. Napriek tomu vám však odporúčame zbytočne nepokúšať šťastie. Dôkazov máme v tomto prípade ešte stále príliš málo.

Kľúčové je nepokúšať sa s každým problémom, ktorý sa týka bolesti, vyrovnať sa samostatne. Vyhľadajte pomoc skúseného fyzioterapeuta, ktorý navrhne liečbu odpovedajúcu vašim potrebám