fbpx

VYHNITE SA OPERÁCII KOLENA KOMPLEXNOU FYZIOTERAPIOU

Operácia nieje vždy najlepšie a málokedy zázračné riešenie.

Je to už takmer 15 rokov čo mi bola indikovaná a následne ďalším lekárom neodporúčaná atroskopická operácia kolena (lézia-trhlina menisku). Moje predstavy o diagnóze a operácii boli jednoduché. Niečo som si v kolene poškodil a treba to opraviť. Z odstupom času vidím, ako ružovo som si predstavoval “opravu” môjho kolena. O niekoľko rokov neskôr som s prekvapením zistil, že tento typ operácie, ktorý patrí k najčastejším ortopedickým operáciam sa bežne vykonáva bez toho, aby bola jeho efektivita jednoznačne dokázaná.

Začnime postupne. Artroskopická parciálna (čiastočná) meniskektómia (APM) je jedným z najbežnejších operácii kolena. Tak isto je aj jedným z najčastejších ortopedických zákrokov celkovo. V štúdii z roku 2013 podstúpilo 146 pacientov reálnu alebo falošnú (placebo) operáciu. Po roku od zákroku sa porovnali obe skupiny pacientov a nenašli im významné rozdiely v parametroch bolesti.

Môže byť jedna štúdia dostatočne výpovedná? Samozrejme, že nie. Zato metaanalýza z roku 2019 zahŕňajúca 10 štúdii je silný dôkaz. Aký bol záver autorov? Šokujúci! “Uskutočnenie APM (artroskopie) u všetkých pacientov s bolesťami kolena a léziami menisku nie je vhodné. Chirurgická liečba by sa nemala považovať za zákrok prvej voľby. U pacientov bez osteoartrózy však môže mať APM malý až stredný prínos v porovnaní s fyzioterapiou.”

Ako dopadlo nakoniec moje koleno? Po takmer 15tich rokoch od plánovanej operácie z ktorej vzišlo a po 8 rokoch vrcholového tréningu (získal som niekoľko titulov majstra Slovenska v zápasení voľným štýlom) si neviem spomenúť, ktoré z kolien to bolo. 

Čo je vlastne posolstvom tohto článku? Neunáhlite svoju operáciu kolena, pokúste sa naplno využiť konzervatívne riešenie. Netvrdím, že operácie sú zlé. Ale ak sa napriek všetkemu rozhodnete pre operačnú liečbu tak ste aspoň absolvovali kvalitnú predoperačnú fyzioterapiu, ktorá sa vám vráti v pooperačnej rehabilitácii.

Teória je vynikajúca ale hlavne musí byť základom pre nadväzujúcu prax. Skúsim sa s vami podeliť o niekoľko najjednoduchších a často účinných techník terapie, ktoré indikujeme na základe podrobného vyšetrenia v našom centre.

Bolesti kolena môžu mať často pôvod v svaloch okolo bedrového kĺbu. Môžu obsahovať reflexné zmeny, aktívne trigger pointy, ktoré môžu vyžarovať bolesť až do kolena. Ich uvoľnenie veľmi jednoduché. 
Bolesť kolena môže byť podľa Mulligan konceptu zapríčinená aj pozičnou chybou v postavení kolenného kĺbu. Základné autokorekčné cvičenia sa dajú jednoducho zvládnuť a využívať ako rýchla pomoc.
Odporúčanie na záver? Každá invazívna terapia je nezvrátitelná, investujte maximum do svojho zdravia a využiťe maximum možností. Na identifikovanie príčin bolestí pohybového aparátu je potrebné podrobné vyšetrenie a to nielen lekárom ale aj kvalitným fyzioterapeutom. 
Rezervujte si Váš termín už dnes.

Vyšetrenie a terapia v spolupráci s odborníkom je len jedna z kľúčových vecí.
Prečítajte si viac o ďalších siedmich TU.

Zdroje k článku

  1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1305189
  2. https://bjsm.bmj.com/content/54/11/652